Su Arıtma Nedir? Su arıtma cihazları ve TDS metre, Yumuşak Su,Suda ki Mineraller


Su Arıtma Nedir

Suyun en saf hali molekül olarak H2O dir.

Su bulunduğu ortama göre safsızlıklara maruz kalır ve etkilenir.

En basit şekilde su 3 türlü safsızlığa maruz kalır.  

1-Organik safsızlık -Askıda Katı Maddeler-  (Kil, Kum, Çamur, tortu, yosun vs…)

2-Mineral safsızlık -  Çözünmüş Katı Maddeler (sertlik, alkalinite, silis, demir vs.)
kalsiyum: Kasların kasılıp gevşemesinde, kemik ve iskelet sağlığında, dişlerin oluşumunda önemli rol oynar. Kalsiyum eksikliğinde kas seğirmeleri, kasılma sorununa bağlı hareket güçlüğü gibi sorunlar görülebilir.

magnezyum: Vücudun yaşam için enerji üretmesi gerekir. Bunun için metabolizmanın birçok kimyasal olayı gerçekleştirebilmesi gerekmektedir. Bu olayların tümünde magnezyumun kilit rolü bulunur. Kısaca magnezyum olmadan vücutta enerji üretimi mümkün değildir.

potasyum: Potasyum, vücuttaki sodyum ile işbirliği yaparak vücudun su ve elektrolit dengesini sağlar. Kalp ritminin düzenlenmesini sağlayarak hayati bir rol üstlenir. Ayrıca potasyum tansiyonun dengelenmesinde hatta yüksek olan tansiyonun düşürülmesinde etkilidir.

florür: Kemik ve diş sağlığında faydalı etkilere sahiptir. Ancak suda yüksek oranda bulunması istenmez. Yüksek florlu sular florizis hastalığına sebep olabilir.

sodyum: Vücuttaki su ve elektrolit dengesinin sağlanmasında görevli en önemli mineraldir. Hücrelerden kana ya da kandan hücrelere madde geçişi sodyum sayesinde düzenlenmektedir.

Tüm bu minerallerin yeterli miktarda alınabilmesi için güvenilir bir su kaynağı kullanılmalıdır. Bunun için de su arıtma cihazı tavsiye edilmektedir. Su arıtma cihazları ile İçtiğiniz şebeke suyu içine karışan mikropların temizlenmesi sağlanır ve güvenli bir şekilde su içerken yeteri miktarda minerali de vücudunuza almış olursunuz

3-Kimyasal Safsızlık- Dezenfektan olarak kullanılan KLOR, Pet veya damacana içinde beklemiş içine kimyasal Bisphenol A almış su .

Fazla arıtılmış su iyi su değildir çünkü içindeki minerallerin, alkalinitenin muhafazası önemlidir.

Yeri gelmişken TDS metre suyun içinde elektrik iletkenliği bulunan madde sayısını ölçer. TDS metre organik safsızlıkları ölçmez çünkü elektrik iletkenlikleri yoktur. 
Örnek:
1- Bluefox musluk filtresi sediment safsızlıkları gidermeyi hedefler. Organik safsızlıklar. Seramik filtre 15 gün sonra çamur olur. Fakat TDS metre hiç bir değişiklik göstermez çünkü organik safsızlıkların elektrik iletkenliği yoktur. Hatta organik safsızlıklar giderilince suyun elektrik iletkenliği artabilir. 
2-Bluefox akıllı sürahi kloru ve suyu yumuşatır. Yumuşatma işlemi iyon değiştirici reçine ile yapılır. Kalsiyum iyonları tutulur. Elektrik iletkenliği olan bu iyonlardır. TDS metre ile ölçüldüğünde (Ataşehir)  177 den 117 ye düşer.

Diğer arıtma cihazlarının sularını ölçerken buna dikkat etmek gerekir. TDS metre değişiklik göstermedi arıtma yapmıyor demek YANLIŞTIR. Belki de en iyi arıtma budur çünkü mineralleri aynen tutarak diğer safsızlıkları arıtmaktadır. (Bluefox Tezgah Üstü Arıtma Cihazı gibi)

Organik safsızlıkları gideren arıtma sonrası TDS metre artış gösterebilir çünkü iyonların elektrik iletkenliği / geçirgenliği  artar.

Suyun içerisinde bir takım iyonlar vardır. Kalsiyum ve magnezyum iyonları ise suda sertliğe neden olan iyonlardır. Bu iyonları sudan uzaklaştırmak yoluyla suyu yumuşatmış oluruz.
Suyu yumuşatmanın en pratik yolu iyon değiştirici reçine kullanmaktır. İyon değiştirici reçineli sistemler genelde sodyum iyonları ile sertlik iyonlarını yer değiştirterek çalışırlar. Proses esnasında su reçine tanecikleri arasından süzülerek geçer. Reçine tanecikleri üzerindeki elektrik yükü sodyum iyonlarını reçine taneciği üzerinde tutar. Ancak, reçine taneciklerinin aynı zamanda sertlik minerallerini tutma kabiliyeti de vardır. Reçine taneciklerinin sertlik minerallerini tutma kabiliyeti sodyum iyonlarını tutma kabiliyetine göre daha fazladır. Bu şekilde iyon değişimi gerçekleşir. Belli miktarda sert su reçine yatağından geçtikten sonra, reçine tanecikleri tamamıyla, sertlik mineralleriyle kaplanır. Bu durumda sertlik minerallerinin tutulması son bulur.

Su kaynatıldığı zaman oluşan tortuların zararlı olduğunu düşünür ve kullandığımız suyu değiştiririz. "Suda oluşan tortular ve kireç aslında suyun zengin mineralli olduğunun göstergesidir" diyen İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, suda oluşan tortularının nedenlerini anlatıyor. 

Kaynama sırasında ortaya çıkan ve kaynama kaplarının dibinde biriken kireç ve tortu aslında suların sağlıklı ve zengin mineralli yapısının bir göstergesi.

 Su Kaynatıldığında Neden Tortu Oluşur? 

Suya sertliği veren ve kaynatma sırasında oluşan, suda çözünmeyen kalsiyum karbonat ve magnezyum karbonat bileşikleridir. En genel adıyla kireç olarak bilinen bu maddenin düşünülen zararının aksine, içilen sudaki mineral zenginliğinin ve sağlığın bir göstergesi. 
Sert ve Doğal Mineralli Sular Sağlığa Yararlı mı? Sert, yani çok düşük mineralli olmayan doğal mineralli su ısıtıldığı veya kaynatıldığı zaman ana maddesi suda çözünmeyen kalsiyum karbonat, yani kireç olan tortu oluşur. Konulduğu kap, çaydanlık veya tencere diplerinde çöker. Burada gerçekleşen kimyasal süreç, suyun sertliğini oluşturan kalsiyum ve bikarbonat iyonlarının ısıtma veya kaynatma sırasında, esası kalsiyum karbonat tuzu olan tortu oluşturarak dibe çökmesi ve halk arasında da kireç diye bilinen sert çökeltiler oluşturmasıdır. Sert suların ve doğal mineralli suların son yıllarda bilimsel olarak kanıtlanan ve giderek daha iyi anlaşılan, insan sağlığı üzerindeki bir dizi olumlu etkileri de aslında içerdikleri kalsiyum, magnezyum ve bikarbonat iyonlarına yani suya sertliğini veren maddelere bağlıdır.


Popular posts from this blog

Akıllı Sürahi ,Su Arıtan Sürahi, Su Arıtma Sürahisi Hakkında Püf Noktalar